Press

Här finns information för dig som är journalist och här kan ni ladda ner vår logotyp i svart eller vit samt foton som går bra att använda.

Vid all användning av dessa foton ska det framgå att RHEVA är upphovsmakare.

Artiklar om Rheva

ATL Lantbrukets affärstidning

Tidningen Ridsport (om Skapapris)

Tidningen Ridsport (om Vinnova)

Pressmeddelanden

PRESSMEDDELANDE
2020-11-12

Årets ”SKAPA-talang för unga innovatörer” till RHEVA sårskydd

Priset för ”SKAPA-talang för unga innovatörer” kammades hem av Sofie Westberg upphovsmakare till RHEVA Sårskydd, Östergötland. SKAPA-priset delas först ut på länsnivå därefter har alla länsvinnare möjlighet att tävla om det stora nationella priset. Den 12 november var det prisutdelning nationellt och vinnare utsågs i de olika kategorierna.

Syftet med utmärkelsen ”SKAPA-talang för unga innovatörer” är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer. VINNOVA finansierar och stipendiet delas ut till personer födda mellan 1989 och 2000.

Juryns motivering var följande:
”RHEVA skyddar sår hos djur genom att det ventilerade nätet möjliggör att såret andas samtidigt som såret skyddas från de största infektionsriskerna. Det specialanpassade nätet har en form som ger ett avstånd till såret och fungerar som en skiljevägg mellan infektionsriskerna och såret. På så sätt får såret läka naturligt, utan onödig antibiotika och med mindre lidande för djuret. Produkten är redan på marknaden med en etablerad försäljning.”

RHEVA Sårskydd är alltså en svensk innovation, ett formsprutat plåster för pälsdjur med perforerad utbuktad ovandel. Idéen till uppfinningen fick Sofie när hennes häst skadade sig på ett ställe där det var omöjligt att sy och hon var tvungen att hitta ett kreativt sätt att skydda såret.

Den kanske främsta förtjänsten med RHEVA sårskydd är möjligheten att minimera användande av antibiotika. Sår på hästar behöver ofta läka öppet av olika anledningar. Detta gör att såren är extra utsatta för infektionsrisker som smuts och insekter. När sår får en optimal och skyddad läkmiljö reduceras antibiotikabehovet och lidandet minskar för djuren.

Sofie startade RHEVA som ung UF-företagare. Idag är företaget ett AB med produktion i Sverige och försäljning i Norden. RHEVA-teamet består nu också av Göran Westberg, Malin Andersson och Helena Andersson som alla jobbar med att få produkten mer känd för en bred allmänhet och med produktutveckling. Produkten finns att beställa på RHEVAs hemsida men också hos ett 20-tal återförsäljare.

Webbplats och e-handelsida: www.rheva.se
Instruktionsfilm med tips & råd inför användande: https://youtu.be/pTKU9LbgXtE

För mer information kontakta:
Sälj- och marknadsansvarig Malin Andersson, malin@rheva.se, 070 790 68 67
Kommunikatör Helena Andersson, helena@rheva.se, 070 988 60 18

 

PRESSMEDDELANDE
2020-09-01

RHEVA Sårskydd vinner SKAPA-priset i Östergötland

Sofie Westberg, uppfinnare till innovationen RHEVA Sårskydd, har tilldelats SKAPA-priset. SKAPA är Sveriges största innovationspris som delas ut till uppfinnare och innovatörer först på länsnivå och sedan har dessa chans att tävla vidare om det stora priset. Sofie startade som ung UF-företagare för några år sedan och driver idag RHEVA som ett AB med produktion i Sverige och försäljning i Norden.

RHEVA Sårskydd kan beskrivas som ett ventilerat plåster för pälsdjur. Materialen som används i sårskyddet, plast och klister, är medicinskt klassade. Den perforerade utbuktning mitt på sårskyddet bevarar en lagom fuktighetsnivå vilket forskningen idag är ense om är gynnsamt för läkning. Samtidigt skyddar det mot smuts och insekter. Att ge sår en optimal läkmiljö bidrar till att reducera antibiotikabehov och minska lidande för djur när sår kan läka på ett snabbt och smidigt sätt.

Varje år sedan 1986 delas SKAPA-priset ut i olika nivåer och regioner som stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en del av Nobelstiftelsen och bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

I år vann RHEVA Sårskydds grundare Sofie Westberg SKAPA-priset för unga talanger i sitt hemlän Östergötland. Priset som RHEVA får är 10 000 kr från Nobelstiftelsen och 15 000 kr från region Östergötland. Länsvinnarna är dessutom fortsatt med och tävlar på nationell nivå där prissumman är 500 000 kr.

– Min största motivation är att minska lidande för djuren och att få ner behovet av antibiotika. Arbetet med RHEVA har gjort mig till en nörd när det gäller fakta om sår och sårläkning, ju mer jag lär mig desto större blir mitt intresse inom området. Att få chansen att produktutveckla vidare genom stöd från SKAPA betyder massor för mig och mitt team, säger Sofie Westberg.

RHEVA Sårskydd har även uppmärksammats av Vinnova och tilldelats stöd för vidareutveckling av produkten och varumärket.

För mer information kontakta:
Sälj- och marknadsansvarig Malin Andersson, malin@rheva.se, 070 790 68 67
Kommunikatör Helena Andersson, helena@rheva.se, 070 988 60 18
www.rheva.se

PRESSMEDDELANDE
2020-06-17

Ungt startupföretag med patenterat sårskydd för pälsdjur får Vinnovapengar

RHEVA AB har fått beviljat stöd från Vinnova inom satsningen Innovativa startups. Fokus för RHEVAs arbete som ska finansieras av projektpengarna är ”marknadsföring och vidareutveckling av nytt patenterat sårskydd för djur”. I första hand kommer RHEVA att rikta sig mot hästnäringen men sårskyddet fungerar på fler pälsdjur och planer finns att även rikta sig till marknaden för kor och hundar. En stor förtjänst med produkten är minskning av användande av antibiotika.

Inom hästnäringen och bland alla hästägare är det ett välkänt faktum att sår, framför allt under den varma årstiden, kan ställa till stora bekymmer. Infektionsrisken är stor, att hålla smuts och insekter borta är svårt och att helt täcka sår för att skydda det är inte gynnsamt för läkmiljön. Detta i sin tur leder ofta till användning av antibiotika och orsakar onödigt lidande för djuret. Dessutom är det tidskrävande att dagligen rengöra och lägga nya förband. Detta behövs inte med RHEVA.

RHEVA Sårskydd kan förenklat beskrivas som ett formsprutat mjukt plastplåster. Den del som sitter över såret är perforerad för att låta såret andas samt utbuktad för att inte ligga an mot huden. Sårskyddet sitter i upp till sju dagar och står även emot väta förutsatt att den fästes korrekt.

Flera har redan upptäckt RHEVA, både veterinärer och professionella hästverksamheter, och ger positiva omdömen. Som alltid i ett startskede finns utrymme för förbättring och att få möjlighet att låta fler prova och kommunicera ut hur RHEVA fungerar är en stor del i arbetet framöver.

När Sofie Westberg, upphovspersonen till RHEVA, var 16 år fick hennes häst ett sår på framknät där det var omöjligt att sy då det är en del som rör sig mycket. Detta skedde mitt i värsta sommarhettan. Rådet från veterinären var att ”hitta en egen lösning”. Det gjorde Sofie, hon klippte en bit flugnät och fäste den med elastiska lindor. Idéen till RHEVA var född. Sofie startade RHEVA som UF-företag och idag fyra år senare är RHEVA ett AB med stora planer på utveckling.

– Jag är väldigt glad att RHEVA får stöd från Vinnova. Jag uppfattar det som ett erkännande att vi har en viktig medicinteknisk produkt och att RHEVA har potential, inte bara inom hästnäringen, utan även inom andra segment, säger Sofie Westberg.

Det finns ingen liknande produkt idag på marknaden och det som framför allt är unikt med produkten är att den både fäster bra på päls och ger såret möjlighet att läka på ett naturligt vis. Detta i sin tur ger den kanske främsta vinsten sett ur ett hållbarhetsperspektiv – att användning av antibiotika kan minska radikalt.

För mer information kontakta:
Sälj- och marknadsansvarig Malin Andersson, malin@rheva.se, 070 790 68 67
Kommunikatör Helena Andersson, helena@rheva.se, 070 988 60 18
www.rheva.se