Användning

RHEVA sårskydd finns i två storlekar: Small 5×7 cm eller Large 7×10 cm. Välj den som passar sårets storlek bäst.

För att RHEVAN ska sitta så bra som möjligt är det viktigt att området är rengjort ordentligt, i normala fall rekommenderar vi koksaltlösning. 

Raka gärna området om du har möjlighet, då fäster RHEVAN ännu bättre. 

1. Rengör sår och fästyta noggrant. Se till att inga pälsrester finns i såret.

Vi rekommenderar koksaltlösning i normala fall.

2. Torka fästytan noga.

Området kan med fördel rakas om det är möjligt, det ger en bättre kontaktyta.

3. Dra av den vita plastfilmen.

Försök så gott det går att att inte vidröra klisterytan med dina fingrar.

4. Fäst RHEVAN omgående och tryck runt fästytan.

Håll gärna trycket någon minut, detta värmer klisterytan och gör att plåstret fäster bättre.

Om det finns pälsglans eller flugspray i pälsen kan det vara lite svårare att få RHEVAn att fästa. Var noga med att få bort pälsglans/flugspray, exv med en fettlösande rengöringsservett.

Nu är såret skyddat mot insekter och andra infektionsrisker.

På vissa platser på hästen, som hasor, ben och hals (där det är mycket rörelse) kan det ibland bli nödvändigt att stödja RHEVAN med ett Extrafäste (Snögg). Du kan köpa Extrafäste med utstansat hål för Large eller Small av oss.

INSTRUKTIONSFILM

Råd och tips

Storlek

Small är utformad för sår upp till 2.5×4.5 cm och fungerar även bra på utsatta delar på djuret. I normala fall rekommenderar vi small på benen och vid leder. Large passar på skador i övrigt på kroppen och fungerar på sår upp till 7×4 cm.

Rengöring

Vid behov uppmanar vi att i de flesta fall rengöra såret med koksaltslösning. Undvik att använda kemikalier i sårområdet då det normalt försämrar läkningsprocessen. Bäst är byta sårskyddet vid eventuell rengöring.

Att tänka på vid användning

  • Undvik att vidröra klisterytan vid avlägsnandet av plastfilmen.
  • Fäst din RHEVA på torr och ren päls, läs bipacksedeln. Pälsen bör vara ren från kemikalier så som pälsglans och flugspray då dessa inte har någon funktion i samband med RHEVA-behandling. Dessa kemikalier försämrar även RHEVANS vidhäftande egenskaper.
  • Vid applicering dra försiktigt med fingrarna runt den plana ytan på utsidan av RHEVAN så att klisterytan får god kontakt med pälsen.
  • Vidhäftningsförmågan kan försämras om djuret fäller eller vid sträng kyla och andra hårda väderförhållanden.
  • För optimal vidhäftning kan lång päls behövas klippas.
  • Viktigt med noggrann rengöring av pälsen. Torka torrt och använd klädroller eller silvertejp för att ta bort lösa hår och smuts med.

Tips för vidhäftning

Det viktiga är att fästytan är ren från damm, grus, jord och smuts. Även pälsglans och ex flugspray försämrar vidhäftningen. Dessa produkter bör inte vara på pälsen för en bra läkning.

Oftast räcker det med att i samband med att man gör rent såret (med rent vatten eller koksaltlösning) så torkar man noga pälsen runt såret.

Ibland om pälsen är behandlad med ex pälsglans så använd en rengöringssavett för sår att rengöra pälsen runt såret.

Klistret i RHEVAN är en noga avvägd produkt med medicinskt klassade material för god vidhäftning och att det skall kunna tas bort utan att lugga eller få en massa klister kvar i pälsen.

Klistret fäster direkt, men sitter bättre efter några timmar. Det är bra om hästen kan vara i stillhet under den tiden. RHEVA tål väta mycket bra när det fastnat.

På vissa platser på hästen, ex hasor, ben och hals (där det är mycket rörelse) kan det ibland bli nödvändigt att stödja RHEVAN med ett av våra extra fästen.

Avlägsnande av RHEVAN

Djuret avlägsnar ibland RHEVAN själv då den rullar sig eller kliar sig. Eftersom djur i normala fall är försiktiga med skadade områden sker detta sällan.

  • Dra försiktigt av RHEVAN, börja i ena hörnet.
  • Använd RHEVA sorteras som plast.

Funktion

RHEVA är ett sårskydd som låter såret andas. Ingen komponent i skyddet absorberar väta vilket gör att produkten kan användas såväl inom som utomhus.

Det specialanpassade nätet håller de största infektionsriskerna borta tack vare den unika formen. Nätet fungerar som en skiljevägg mellan såret och allt som kan skapa infektion, så som insekter och olika former av beröring, exempelvis ett hästtäcke.

Skyddet är beröringsfritt mot såret och skapar en lugn miljö. Sår läker oftast bäst om det är lite fuktigt, speciellt i början av sårläkningsprocessen. RHEVA motverkar uttorkning av såret.

Såret kan även andas “fritt” tack vare nätets utformning vilket resulterar i en naturlig läkningsprocess. En vit plastfilm skyddar vidhäftningsytan före användning.

Allt detta gör RHEVA till en användarvänlig produkt.

Runt det formade nätet finns en följsam ram med en klisterkant som fäster direkt mot pälsen.